Dietetyczna strona kawy

maj 26, 2022 | Podcast

Dietetyczna strona kawy to odcinek w, którym rozmawiamy o złych i dobrych mitach dotyczących kawy z gościem Martą Skoczeń.

Transkrypcja

Andrzej Kurkowski

Subiektywnie o kawie i nie tylko. Cześć. Nazywam się Andrzej Kurkowski jestem kawałem czarodziejem. Dlaczego? Bo oczarowuje świat kasy speciality opowieściami. Dzisiejszy odcinek to dietetyczne strona kawy. A moim gościem jest Marta Skoczeń. Zapraszam.

Cześć Marta!

 

Marta Skoczeń

Dzień dobry, witaj.

 

Andrzej Kurkowski

Zaprosiłem Ciebie gdyż jesteś dietetykiem. Opowiadasz ludziom jak utrzymać dobre relacje z jedzeniem. Prowadzisz szkolenia, warsztaty indywidualne. Po prostu pomagasz ludziom z dietetycznej strony zadbać o siebie w kontekście jedzenia. To prawda.

 

Marta Skoczeń

Tak, zgadza się.

 

Andrzej Kurkowski

Dlatego postanowiłem słuchaczom przybliżyć kawę od strony dietetycznej. Bo to też jest wyjątkowo ciekawy temat bo kawa była traktowana kiedyś jako tylko taka używka żeby się dopakować energetycznie. A teraz zaczyna się coraz głośniej mówić o tym, że kawa ma jednak prozdrowotne właściwości.

 

Marta Skoczeń

Tak, zgadza się. Zgadza się i bardzo często. Kiedyś nawet jak czytało się różne książki czy artykuły na tematy zdrowotne to było np. napisane żeby ograniczyć używki jak alkohol, papierosy, kawa, narkotyki i kawa była w tej negatywnej kategorii. Często też jak pacjentki przychodziły do mnie na konsultacje i zadawałam różne pytania żywieniowe, to też np. padała kwestia że staram się ograniczyć kawę bo wiem że jest niezdrowa chociaż bardzo ją lubię. Na szczęście teraz te mity są coraz częściej właśnie oblane bo tak naprawdę kawa ma mnóstwo różnych właściwości takich prozdrowotnych. Mówi się że nawet ma około 1000 takich substancji biologicznie czynnych które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Więc też bardzo się cieszę że jest wiele już takich bardzo wiarygodnych badań które mówią o tych prozdrowotnych właściwościach kawy bo sama też ją bardzo lubię i nie chciałabym z niej rezygnować.

 

Andrzej Kurkowski

To jest fantastyczne świat i wszystko stosowane z umiarem powinno nam służyć bo chciałbym też żeby to wybrzmiało że kawa może nie jest remedium na choroby żeby to było dobrze zrozumiane ale pozwala utrzymać pewną profilaktykę co do pewnych schorzeń jak np. słyszałem o tym że jest to mniejsze ryzyko cukrzycy lub może nawet ochronę zdrowia wątroby. Czy czy jeszcze jakieś właściwości jakieś zastosowania. Znaczy przychodzą ci do głowy.

 

Marta Skoczeń

Tak i tu zanim jeszcze o tym powiem to może takie jeszcze słowo właśnie o tej ilości pompek też powiedziałeś. To nie jest remedium na całe zło. Ważne też jest dawka bo kiedyś też spotkałam się z osobą która piła 11 kawy dziennie i każdą z dwoma używkami cukru. Więc taka kawa już i taka ilość może nie mieć takich właściwości prozdrowotnych o którym omawiamy zwłaszcza ilość cukru do kawy. Może o tym też później będziemy rozmawiać właśnie jak pić kawę kiedy pić kawę. Natomiast wracając do tych właściwości prozdrowotnych no to zdecydowanie bo okazuje się że kawa właśnie ma takie działanie zmniejszające ryzyko cukrzycy typu drugiego to nawet podajecie że około 30 procent i że też kawa poprawia wrażliwość insuliną chroniąc właśnie też przed rozwojem insuliny oporności. Natomiast ciekawostką jest nie do końca jeszcze może w stu procentach potwierdzoną ale że tą wrażliwość insulina bo poprawia zarówno kawę jak kofeina jak i bez kofeiną albo bardziej nawet nie chodzi a te wszystkie takie związki biologicznie aktywne które znajdują się w kawie. Więc to też jest dobra wiadomość dla osób które na przykład piją kawę po prostu bez kofeiną.

 

(…)

Ostatnie odcinki

Kawa i czekolada

by | sie 8, 2022 | Podcast | 0 Comments

Jan Woźniak

Kawa i emocje

by | maj 30, 2022 | Podcast | 0 Comments

Magdalena Sławska

Dietetyczna strona kawy

by | maj 26, 2022 | Podcast | 0 Comments

Marta Skoczeń

Posłuchaj w
ulubionej aplikacji